zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Органичната храна не е по-питателна, поне засега



Органичната храна не е по-питателна, поне засега

Храните с органичен произход изглежда не успяват да защитят мнението, че са по-полезни за здравето, твърди изследване.

10 септември 2012, здраве.bg

Органичните плодове, зеленчуци и меса не са по-добър избор пред конвенционалните им варианти - поне по отношение на съдържанието на витамини и цялостната им хранителната стойност. Това сочат резултатите от ново изследване, проведено в университета „Станфорд”.

Хората предпочитат да си купуват органични храни поради много различни причини, една от които е предполагаемите здравословни ползи, твърди д-р Кристъл Смит-Спенглър, ръководител на изследователския екип.

Но има ли наистина здравословни съображения, поради които да избираме органичните храни като по-питателни? За да отговорят на този въпрос, д-р Смит-Спенглър и колегите й прегледали резултати от над 200 изследвания, сравняващи или здравето на хората, консумиращи органични храни, със здравето на онези, избиращи конвенционалната продукция, или, по-често, нивата на хранителната стойност и замърсяване на самите храни.

Проучваните храни включвали органични и неорганични плодове, зеленчуци, зърнени култури, месо, яйца и мляко.

Много от изследванията не давали специфично определение за „органична” храна – която обикновено струва поне двойно повече от „обикновената” – твърдят д-р Смит-Спенглър и екипът й в изданието Annals of Internal Medicine.

Според стандартите на Министерство на земеделието на САЩ фермите за органична продукция следва да не използват никакви синтетични пестициди и торове, хормони и антибиотици. Животните, отглеждани за органично месо пък трябва да има свободен достъп до местата за паша.

За сравнение, много конвенционални ферми използват пестициди, за да предпазят растенията от насекоми, и отглеждат животните в условия на претъпкани затворени развъдници, където в храната се слагат антибиотици, за да се стимулира растежа на добитъка и за да бъде предпазен от заболявания.

Изследователите от „Станфорд” установили, че няма разлика в количеството витамини в растителните и животинските продукти, отглеждани органично и конвенционално – и единствената разлика по отношение на хранителната стойност...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.