zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичен ли е наистина диетичния хляб у нас



Диетичен ли е наистина диетичния хляб у нас

Опит за отговор на въпроса правят от Асоциация Активни потребители.

vesti.bg
още новини от vesti.bg


Диетичните хлябове не са диетични, а тези за диабетици са с най-много захари, твърдят от асоциация "Активни потребители".

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите, показват проведени от асоциацията тестове.

Анализите на 12 марки диетичен хляб са извършени в специализирана лаборатория във Варна.

Според резултатите обявените енергийни стойности върху етикетите на всички от тях са по-ниски от реално установените, а разликата между белите и "черните" хлябове (типови, ръжени, пълнозърнести и т.н.) не е голяма.

За много потребители със здравословни проблеми или на специална диета обаче е изключително важно да знаят точните калории и състава на консумираната от тях храна.

От асоциацията отбелязват, че важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри), и определят като "мит" убеждението, че от "тъмните" хлябове се отслабва, тъй като съдържат по-малко калории.

Лабораторните тестове разкриват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските стандарти.

В анализираните продукти средното количество фибри е 1,02 г на 100 г хляб, докато при проведен подобен тест в Холандия е установено съотношение е 5,1:100 г, т.е. близо пет пъти по-високо.

Българският хляб с най-високо установено съдържание на влакнини съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.

Лабораторните анализи са отчели и високо съдържание на остатъчна пепел в продуктите, което според специалистите може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено целят да подобрят естетическия вид на хляба.

Без никаква логика, най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляб с надпис "за диабетици".

Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 г на ден...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.