zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 храни, които могат да се окажат опасни



8 храни, които могат да се окажат опасни

Минималната температура за приготвяне на говеждо и свинско месо трябва да е над 70 градуса.

Съвременните храни нерядко ни подвеждат.

здраве.bg

... справите с вредните бактерии ще ви помогнат и някои подправки: пипер, дафинов лист, джинджифил и др.

4. Птиче месо

Всички описани по-горе правила за безопасност се отнасят и за птичето месо. Пилето, запечатано в полиетиленова опаковка, трябва да се размразява под струя вода, която в никакъв случай не трябва да бъде гореща. Колкото по-топло е суровото месо, толкова по-бързо в него се развиват вредни микроорганизми.

3. Морски продукти

Особено опасни са мекотелите, които често се сервират почти необработени, както и суровата риба. За безопасна може да се смятат тези морски храни, които са приготвени при температура не по-малко от 65 градуса.
Това не означава, че любителите на суши трябва да се откажат от японската кухня - в повечето ресторанти суши се приготвя от размразена риба, а ниските температури убиват заразата също както и високите.

2. Консервите

Благодарение на новите хранителни технологии заболяванията от ботулизъм днес са рядкост. Но подутите и мръсни консерви трябва да ви накарат да бъдете внимателни.
Консервите се съхраняват в складове, а не в хладилни камери и при разхерментизация на опаковката те стават идеална среда за развитие на бактерии. Освен това съществува заблудата, че консервите могат да се съхраняват до 20 години, което съвсем не е така. Средният срок на годност е 18 месеца, а максималният – 5 години.

1. Бързите закуски, които се продават по улиците

Никой не е в състояние да проследи приготвянето на всеки един хот-дог или дюнер. Много хора се хранят около спирките на метрото, гарата или в близост до работните си места. Единствената мярка за безопасност, която можете да прилагате, е да не си купувате незапечатана храна, която не съдържа информация за фирмата производител и указания за срока на годност.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.