zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храненето по време на бременност



28 юни 2006, здраве.bg

... разтоварващия ден приемайте лека храна от типа варени зеленчуци.
Разтоварващите дни са полезни за всички, но не се препоръчват след 28-та седмица от бременността, когато вече всички основни органи и системи на детето са формирани и то активно набира тегло.

Какво е необходимо на бременната жена:
- Млечни продукти: извара, кисело и прясно мляко
- Ограничаване на сладките неща и сметаната, които водят до излишно бързо увеличаване на теглото.
- Овесени и други видове ядки - те са най-пълноценният комплекс от микроелементи.
- Плодове и зеленчуци - колкото са по-разнообразни, толкова по-добре.
- Сушени плодове - стафиди, сливи, смокини и особено фурми.
- Растително масло (предимно зехтин) не по-малко от 2-3 супени лъжици дневно.
- Риба, месо и морски деликатеси.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    9 месеца    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.